WAT ALS UW DIER KANKER HEEFT?

Laat u niet ontmoedigen en kom met me praten in mijn praktijk in Antwerpen

1 op 4

honden krijgt vroeg of laat te maken met kanker

25-30%

van de katten krijgt vroeg of laat te maken met een tumor

Weet dat kanker niet noodzakelijk een einddiagnose is!

Wat is kanker?

Kanker is een ernstige ziekte die ook bij onze geliefde huisdieren, zoals honden en katten, voorkomt. Het ontwikkelen van kanker is een complexe aandoening waarbij cellen in het lichaam oncontroleerbaar groeien. Deze groei kan leiden tot de vorming van tumoren of de verspreiding van kankercellen naar andere delen van het lichaam.

We kennen het woord kanker spijtig genoeg heel goed bij mensen maar het treft ook onze huisdieren. Vermits we enorm veel van onze viervoeters houden en hen de beste zorgen willen bieden, wordt er in de diergeneeskunde meer en meer onderzoek gedaan naar de bestrijding van tumoren bij onze lievelingen. Met behulp van geavanceerde diagnostische technieken zoals röntgenfoto’s, echografie, cytologie (cellenleer) en histologie (weefselleer) kunnen tumoren nauwkeurig worden geïdentificeerd.


Huisdieren kunnen verschillende soorten kanker ontwikkelen. Enkele voorbeelden zijn:.

  • Lymfoom of lymfeklierkanker: Dit type kanker beïnvloedt het lymfestelsel en komt vaak voor bij zowel honden als katten.
  • Borsttumoren: Vooral vrouwelijke honden en katten die niet gesteriliseerd zijn, lopen een hoger risico op borstkanker.
  • Leukemie: Een vorm van bloedkanker die het immuunsysteem van het dier aangrijpt

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Dit is afhankelijk van het type tumor, de leeftijd van uw dier en zijn/haar algemene conditie.

Enkele voorbeelden zijn: 

Chirurgie


Het chirurgisch verwijderen van tumoren is vaak een effectieve eerste stap. 

Voor complexere chirurgieën werk ik samen met een oncologische chirurg. De meer eenvoudige operaties worden op de praktijk zelf uitgevoerd.



Bestraling


Wordt vaak gebruikt om specifieke tumoren lokaal aan te pakken of om na te behandelen na andere behandelingen.

Het exacte radiatieprotocol passend bij de kanker van uw hond of kat wordt besproken en uitgevoerd door een radiatiespecialist. Hiervoor wordt u doorverwezen naar de juiste kliniek.

Chemotherapie


Dit kan helpen bij het afremmen van de groei van kankercellen.

Chemotoediening worden in de aanwezigheid van u als eigenaar op de praktijk uitgevoerd. Er wordt eerst een beetje bloed afgenomen om te kijken of de witte bloedcellen optimaal zijn alvorens het chemoproduct wordt toegediend.

Palliatieve zorg


Gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van het huisdier.

Hoe ontstaat kanker bij honden en katten?

Kanker bij honden en katten kan ontstaan door een combinatie van factoren: ongezonde leefomstandigheden, blootstelling aan schadelijke stoffen (vb. overmatig zonlicht) en genetische aanleg zijn enkele voorbeelden hiervan. 

Bij katten kat het FeLV virus ook een rol spelen. Dit virus kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor de kans op kanker toeneemt. 


Kanker is een ernstige aandoening die ook bij onze huisdieren, zoals honden en katten, kan voorkomen. Het tijdig herkennen van de symptomen is cruciaal voor een succesvolle behandeling. Kanker kan zich uiten in zeer uiteenlopende symptomen waardoor deze symptomen niet zomaar allemaal op te lijsten zijn. Echter zijn er wel enkele veelvoorkomende belangrijke symptomen waarvoor je alert moet zijn.

1. Gewichtsverlies

Een van de meest voorkomende symptomen van kanker bij zowel honden als katten is onverklaard gewichtsverlies. Als je merkt dat je huisdier zonder duidelijke reden afvalt, kan dit een waarschuwingsteken zijn dat er iets niet in orde is.

2. Veranderingen in eetlust

Kanker kan de eetlust van je huisdier beïnvloeden. Dit kan zich uiten als een verminderde eetlust of zelfs als een volledige afkeer van voedsel. Houd in de gaten of je huisdier minder eet of helemaal niets meer wil.

3. Vermoeidheid en lethargie

Als je huisdier ongewoon moe lijkt of minder actief is dan normaal, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem zoals kanker. Dit kan zich uiten in een gebrek aan interesse in spelen of wandelen.

4. abnormale gezwellen, verdikkingen en knobbels

Voel je ergens een knobbel bij je huisdier dat er voorheen niet was? Laat dit dan altijd controleren door je dierenarts. Zo'n knobbel hoeft niet altijd erg te zijn, maar indien het wel een tumor is, ben je er beter vroeg dan laat bij. 

Wat zijn de symptomen van kanker?

Het verhaal van Bink

kankerbehandeling voor honden Antwerpen lymfoom hond

Binkje kreeg eind juni 2024 de prognose van nog enkele weken naar aanleiding van een B-cel lymfoom. De dierenarts, Lisa De Buyser, zei dat chemotherapie mogelijk was als behandeling. Er kwam veel weerstand bij mij gezien de gekende neveneffecten van chemo. Het moest allemaal even bezinken. Na 2 maanden stabilisatie met een andere therapie en elke dag gekookte vis met groenten en boekwijt/quinoa, was het hek van de dam. Bink zijn lymfeknopen waren helemaal opgezet. Hij had ademnood, een blauwe tong en at amper. We dachten dat het einde nabij was. Opnieuw stelde Lisa voor met chemo te starten en er was een duidelijke JA toen Bink naar me keek en er 'hulp' in zijn ogen stond.

Na een bloedname kreeg hij zijn eerste chemo. Op 3 dagen tijd was de zwelling nog 10% van wat ze was geweest. Oef... Na de 4e chemo was Bink in volledige remissie. Op 4 weken tijd! En we hadden onze Bink terug. We wandelen erop los, knuffelen veel en hij krijgt zelfgekookte, gezonde voeding in combinatie met brokjes. Na de chemo heeft hij steeds een kleine terugval, maar hij recupereert snel. We kregen een heerlijk deel 2 met onze Bink. Dank aan alle dierenartsen op ons pad.


- Ingrid

WIE BEN IK?

Hi, ik ben Lisa. 

In de wereld van de diergeneeskunde is er niets zo waardevol als een dierenarts die niet alleen deskundig is, maar ook een diepgaande passie heeft voor het welzijn van huisdieren. Dit is wat ik hoog in het vaandel draag. Mijn fascinatie voor oncologie bij huisdieren heeft me gedreven om de beste zorg te bieden aan zieke dieren en om hun eigenaren te ondersteunen in moeilijke tijden. 


Ondertussen heb ik reeds vele jaren ervaring in de diergeneeskunde en ben ik me al enkele jaren aan het verdiepen in de specialisatie oncologie. Ik heb uitgebreide trainingen gevolgd en blijf me voortdurend bijscholen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van kankerbehandelingen bij honden en katten. Mijn kennis stelt me in staat om de meest actuele diagnostische technieken toe te passen en behandelplannen op maat te ontwikkelen voor elke patiënt. Want elk verhaal is anders en elke patiënt schrijft zijn eigen verhaal. 





dierenarts oncologie kanker hond kat Antwerpen

Heeft je dier kanker en twijfel je of ik je kan helpen?

Vul gerust enkele van uw gegevens in en beschrijf kort het probleem. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met u op.